I likhet med övriga Europa står också Sverige inför en situation med bristande arbetskraft i aktiv ålder. Detta kallas vanligtvis för det demografiska underskottet och situationen närmar sig med stora steg. Det finns en förståelig tendens att vifta bort dessa matematiska beräkningar. Anledning är att vår arbetsmarknad idag inte ser ut att behöva flera anställda och att arbetslösheten är hög. De matematiska beräkningar jag nämner innebär för Sundsvall en minskning i åldersgruppen 20-64 år med över 7% mellan åren 2008-2018. Bristen på människor i arbetsför ålder kan möjligtvis kompenseras med högre effektivitet och längre tid i arbete, dvs högre pensionsålder. Men räcker det? Bilden i Sundsvall ser ljus ut i jämförelse med situationen för övriga kommuner i Västernorrland. I det sammanhanget förbereder sig de europeiska länderna att i konkurrens med varandra dra till sig utbildad arbetskraft som kan ta de jobben som blir obemannade. Jag tror inte att vi ska nonchalera situationen, framförallt om vi tror på en framtid i mellannorrland. Vår närmaste utmaning handlar om att fortsätta arbeta med att öka anställningsbarhet för de individer som idag står längre från arbetsmarknad med risken att om inte vi gör detta så ökar pressen ytterligare mot samhällsekonomin. Som en konsekvens av den bild som jag här beskriver vill jag lyfta betydelsen av vad vi gör på området och samtidigt ta upp aktuella frågor som kan genarera frågor och funderingar.
1) Vi måste satsa för att få alla våra arbetslösa ungdomar att vara anställningsbara och till arbetsmarknadsförfogande när konjunkturen vänder. Vi hoppas på en framtida regering som maximalt tillåter nyttjande av samhällsresurser och inte stänger av kommunen som en viktig aktör i kampen om varenda ungdom. Vi behöver en arbetsförmedling som känner sig bekväm med att vara flexibel och ändamålsenlig och inte topp och centralstyrd. Vi behöver en samverkansklimat som sätter den arbetslösa ungdomen i centrum. Jag tycker inte att vi har det idag!
2) Vi behöver vara mera framgångsrika med att se våra invandrare som potentiella arbetstagare och resurser i vår framtida ekonomi. Det går för långsamt och vi är i Västernorrland sämst i klassen när det gäller att våga prova andra kunskaper och erfarenheter än de som vi alltid haft. Från kommunens sida fortsätter vi att utveckla möjligheten till en så snabb och effektiv introduktion som möjligt. I det sammanhanget har nu kommunen övertagit ansvar för SFI. Svenska för invandrare är den första stationen som kommer i kontakt med alla som behöver språket. Vi vill se en modern SFI som tar hänsyn till olika lärstilar, learning by doing och de pedagogiska verktygen som står till buds i en modern utbildningssyn för vuxna. Vi vill kombinera språklärande med andra aktiviteter och ser fram emot att få se olika krafter samverka för en optimal utbildning för invandrare. Den lokal som vi från politiken har fastnat för är den nerlagda Nackstaskola som är anpassad för utbildning och som genom sin storlek kan erbjuda de utvecklingsmöjligheter som vi önskar oss se. Vår ansvariga förvaltning har i sitt uppdrag arbetsmarknaden, vuxenutbildningen och integrationen. En svårslagen kombination för att lyckas med uppgiften.
Ett modernt och framtidsinriktad samhällsorganisation behöver vara flexibel , professionell, individorienterad och framförallt känna lusten att vara en viktig kugge i samhällsbygget.
onsdag 28 oktober 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar